У КНДР під загрозою затоплення головний ядерний об’єкт країни. Насосні станції не справляються з розливом річки

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У Північній Кореї під загрозою затоплення об’єкт з виробництва ядерної зброї — Ядерний науково-дослідний центр Йонбена. Знімки з комерційного супутника показали сильну повінь уздовж річки Курьонг, з якою не впорались насосні станції.

Про це повідомляє дослідний проєкт 38 North, що вивчає КНДР.

За даними з супутника, протягом 6—11 серпня ядерний центр опинився під впливом екстремальних погодних умов, що охопили весь Корейський півострів.

Розташований за 100 км на північ від столиці КНДР Пхеньяну, ядерний центр вміщує реактор, а також заводи з переробки палива та збагачення урану. Він є головною потужністю країни в реалізації програми ядерного озброєння, зазначає Reuters.

Реактор потужністю 5 мВт, який, імовірно, використовується для виробництва плутонію для ядерної зброї, наразі не проявляє ознак активності й швидше за все певний час не працює. Експериментальний реактор поруч також не працює.

«Повінь демонструє, наскільки вразливі системи охолодження ядерного реактора перед екстремальними погодними умовами, а в цьому випадку — перед потенційним пошкодженням насосів та систем живлення чи перед засміченням трубопровідних систем, що набирають воду з річки», — пише 38 North.

Останні знімки демонструють, що вода трохи відійшла від будівель ядерного центру, хоча повінь не припинилася.

  • Перші переговори між лідером КНДР Кім Чен Ином і президентом США Дональдом Трампом відбулися 12 червня 2018 року в Сінгапурі. Тоді сторони підписали документ, згідно з яким Північна Корея зобов’язалася проводити ядерне роззброєння у відповідь на гарантії безпеки з боку США. Проте з того часу значного прогресу в питанні денуклеаризації КНДР не було.
  • Переговори між США і Північною Кореєю були зупинені після невдалого саміту в лютому 2019 року між Трампом і лідером Північної Кореї в Ханої (Вʼєтнам). На ньому не змогли дійти згоди через конфлікти: США закликали до повного безʼядерного статусу Корейського півострова, а Північна Корея вимагала ослабити американські санкції. Переговори закінчилися дочасно.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що виступає за відновлення ядерних перемовин з Північною Кореєю після зустрічі з Кім Чен Ином у демілітаризованій зоні.
  • У липні 2020 року американський телеканал CNN оприлюднив супутникові знімки раніше не відомого заводу в КНДР, який продовжує працювати і, найімовірніше, виготовляє ядерні боєголовки.