Україна, Литва та Польща у спільній заяві засудили придушення протестів у Білорусі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Після США та Великої Британії силове придушення протестів у Білорусі засудили Україна, Литва та Польща. Глави Міністерств закордонних справ країн виступили зі спільною заявою.

Її оприлюднив голова українського МЗС Дмитро Кулеба.

«Як міністри закордонних справ країн Люблінського трикутника ми глибоко стурбовані ескалацією ситуації в Білорусі після президентських виборів і закликаємо владу утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих минулої ночі. Повага до основних свобод і прав людини, включно з демократією та верховенством права, є необхідною для подальшого розвитку незалежної та суверенної Білорусі», — йдеться в заяві.

Глави МЗС закликають владу Білорусі, зокрема Олександра Лукашенка, піти на діалог з народом. «За потреби ми відкриті до будь-якої допомоги у сприянні цьому діалогові», — наголошується в заяві.

  • У Білорусі акції протесту почалися після оголошення результатів голосування за нового президента. За даними ЦВК, переміг Олександр Лукашенко (шостий раз поспіль). Опозиція, спостерігачі й активісти кажуть про масові фальсифікації. За їхніми даними, перемогла Світлана Тихановська з понад 80% голосів. У ніч з 9 на 10 серпня країною прокотилися масові протести.
  • Силовики затримували людей, застосовуючи сльозогінний газ, світлошумові гранати та водомети. За даними ЗМІ та правозахисників, загинула щонайменше одна людина, офіційна влада про це не повідомляє. Згодом стало відомо про понад 3 тисячі затриманих у столиці та регіонах.
  • 10 серпня протести поновилися. У Мінську ОМОН вже затримав 40 протестувальників — більшість біля Палацу спорту, готелю «Ювілейний» і на проспекті Переможців. У Мінську в мікрорайоні Каскад зʼявилися військові спецпризначенці — по людях почали стріляти гумовими кулями.