США відреагували на протести в Білорусі. Вони засуджують дії влади

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сполучені Штати відреагували на протести в Білорусі та їх придушення силами міліції. США засуджують дії влади та стурбовані тиском на опозиційних кандидатів.

Про це заявила речниця Білого дому Кейлі Макінені, передає Reuters.

«Ми глибоко стурбовані у звʼязку з президентськими виборами в Білорусі. Жорсткі обмеження на доступ кандидатів до голосування, заборона на присутність місцевих незалежних спостерігачів на виборчих дільницях, залякування опозиційних кандидатів, затримання мирних демонстрантів і журналістів затьмарили процес [виборів]», — сказала вона.

Макінені додала, що США пильно стежать за ситуацією.

  • У Білорусі акції протесту почалися після оголошення результатів голосування за нового президента. За даними ЦВК, переміг Олександр Лукашенко (шостий раз поспіль). Опозиція, спостерігачі й активісти кажуть про масові фальсифікації. За їхніми даними, перемогла Світлана Тихановська з понад 80% голосів. У ніч з 9 на 10 серпня країною прокотилися масові протести.
  • Силовики затримували людей, застосовуючи сльозогінний газ, світлошумові гранати та водомети. За даними ЗМІ і правозахисників, загинула щонайменше одна людина, офіційна влада про це не повідомляє. Згодом стало відомо про понад 3 тисячі затриманих у столиці та регіонах.
  • 10 серпня протести поновилися. У Мінську ОМОН вже затримав 40 протестувальників — більшість біля Палацу спорту, готелю «Ювілейний» і на проспекті Переможців. У Мінську в мікрорайоні Каскад зʼявилися військові спецпризначенці — в людей почали стріляти гумовими кулями.