Рада старійшин Афганістану дозволила звільнити 400 талібів. Рішення є частиною угоди про вивід військ США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада старійшин Афганістану дозволила звільнити 400 талібів. Рішення є частиною угоди про вивід військ США

Dan Love / Flickr

Всеафганська рада старійшин (Лойя-джирга) ухвалила рішення звільнити 400 талібів, увʼязнених у тюрмах країни за обвинуваченнями у скоєнні тяжких злочинів.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

На думку ради старійшин, це рішення усуває усі перешкоди для початку мирних переговорів між урядом Афганістану та бойовиками радикального руху «Талібан», а також дозволить зупинити кровопролиття у країні.

Зазначається, що рішення ради старійшин не є обовʼязковим і має рекомендаційний характер. Утім, президент Афганістану Ашраф Гані вже оголосив, що видасть президентський указ про звільнення талібів. Саме він і скликав засідання ради, до якої входять близько 3 400 осіб: старійшини, духовні та політичні діячі, місцеві політики. Серед учасників зібрання були і 700 жінок.

У лютому США і таліби досягли угоди, яка дозволить вивести американські війська з країни. Ця угода передбачала звільнення урядом до пʼяти тисяч талібів та до тисячі утримуваних «Талібаном» афганських солдатів. Уряд Афганістану звільнив усіх бойовиків, окрім 400 осіб, яких звинувачують у тяжких злочинах. 156 з них були засуджені до смертної кари. Після виконання умов мають розпочатися внутрішньоафганські мирні переговори у Досі.