ЦВК Білорусі: Вибори президента відбулися — явка становить понад 50%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Центральній виборчій комісії Білорусі заявили, що вибори президента вже можна визнати такими, що відбулися — явка становить необхідних понад 50%. Про це повідомила глава ЦВК Лідія Єрмошина.

За її словами, станом на 12:00 проголосували понад 54% виборців.

Раніше повідомляли, що за пʼять днів дострокового голосування явка виборців склала 41,7%.

  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • ЦВК Білорусі відмовилась реєструвати банкіра Віктора Бабарика та ексглаву Парку високих технологій Валерія Цепкала кандидатами в президенти. Першого заарештували нібито за економічні злочини, а другий змушений був виїхати з країни. Тоді штаби кандидатів обʼєдналися, його очолили три жінки — Марія Колесникова (координаторка штабу Бабарика), Вероніка Цепкало (дружина Валерія Цепкала) і Тихановська.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської збирали тисячі людей у різних містах Білорусі — в Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч осіб. Але останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонтні роботи або святкування Дня залізничних військ.
  • З початку виборчої кампанії в Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів і просто пішоходів на вулицях.