ЦРУ розсекретило проєкт дронів-птахів. Вони повинні були вести розвідку в СРСР та на Кубі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Центральне розвідувальне управління США розсекретило документи проєкту Aquiline по створенню розвідувальних дронів, схожих на птахів. Проєкт запустили на початку 70-х років у період Холодної війни. Планувалося, що дрони зможуть вести розвідку на території СРСР, Куби та Китаю. У результаті проєкт виявився дорогим і недоцільним за мірками того часу.

Документація Aquiline була опублікована на сайті відомства.

Для США у 60-х роках гостро стояло питання щодо відносно безпечного ведення розвідки на території супротивника. США регулярно застосовували літаки U-2, які могли літали на висоті понад 20 км. Союз незабаром знайшов спосіб знищувати U-2 — зʼявилися зенітно-ракетні комплекси С-75. Наступний американський стратегічний розвідник SR-71 літав вже на висоті до 30 км, але керівництво США побоювалося перехоплення. Саме тоді виникла ідея використовувати безпілотні літальні апарати, оскільки втрата екіпажу літака іноді була страшнішою, ніж знищення самої машини.

В оприлюдненій документації, де вказана частина технічних характеристик, йдеться про те, що дрони Aquiline пропонували оснастити ядерним джерелом енергії («ядерні батарейки» в електродвигуні) для тривалого польоту. На борту дрони мали нести камери і радіоапаратуру. Корпус у вигляді хижого птаха пропонувався як елемент маскування — «стервʼятник» мав шанс не викликати підозри у ворога і виграти час для розвідки.

CIA ARCHIVE

В рамках проєкту компанія McDonnell Douglas побудувала пʼять прототипів Aquiline, без урахування ядерних батарей. Проєкт виявився занадто дорогим, а система управління мала вади. У США ще не було системи GPS і оператору довелося б вести дрон уздовж доріг або телеграфних ліній. У підсумку від проєкту відмовилися.

У ЦРУ проте заявили, що Aquiline значно вплинув на подальший розвиток безпілотників — багато ідей були втілені в життя вже в кінці XX століття.