У Білорусі затримали і висилають з країни журналістів телеканалу «Настоящее время». Серед них — двоє українців

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Мінську затримали трьох журналістів телеканалу «Настоящее время» — Ірину Ромалійську, Івана Гребенюка та Юрія Баранюка. Двоє перших — громадяни України. Причина затримання поки невідома, повідомили на сайті каналу.

Силовики прийшли по репортерів у готель «Мінськ». TUT.by повідомляє, що журналісти не були офіційно акредитовані при Міністерстві закордонних справ Білорусі.

Згодом на сайті телеканалу повідомили, що журналістів збираються депортувати з країни. Цю інформацію також підтвердив прессекретар незалежної Білоруської асоціації журналістів Борис Горецький виданню «Ґрати».

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на затримання громадян — справа перебуває на контролі відомства та посольства України у Білорусі. Наразі консул очікує дозволу на доступ до затриманих українців.

«Посольство України в Білорусі встановило контакт з представниками місцевих правоохоронних органів. Консул очікує від білоруської сторони на офіційне підтвердження факту затримання та доступ до затриманих громадян для надання первинної консульської допомоги», — повідомили у пресслужбі МЗС.

Телеканал «Настоящее время» кілька тижнів висвітлює вибори в Білорусі і напередодні провів чотиригодинний спецефір з мітингу опозиційної кандидатки в президенти Світлани Тихановської.

Наприкінці липня президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав видворити з країни іноземні ЗМІ, які, на його думку, закликають до масових заворушень. Зокрема, він назвав газету «Комсомольськая правда», британське BBC та «Радіо Свобода», що належить Конгресу США.

  • З початку виборчої кампанії у Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів та просто пішоходів на вулицях.