Суд переніс розгляд справи братів Суркісів проти ПриватБанку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Печерський районний суд Києва за підсумками засідання переніс на 14 серпня розгляд позову офшорних компаній братів Ігоря та Григорія Суркісів до ПриватБанку.

Про це Інтерфакс-Україна повідомив юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв.

«Представник позивача заявив про клопотання про зміну своєї заяви. Ми також заявили про клопотання про відкладення розгляду справи у звʼязку з тим, що тільки сьогодні була отримана повістка і документи. Суд відклав розгляд справи на 14 серпня», — сказав Андрій Пожидаєв.

За його словами, позивачі додали до своїх вимог (погашення кредиту $259 мільйонів сімʼї Суркісів) розмір відсотків, який банк «винен» компаніям бізнесменів.

Пожидаєв заявив, що в 2016 році при проведенні націоналізації банку депозити повʼязаних осіб були обміняні на акції додаткової емісії і договори вже виконані. Він додав, що суд не може зобовʼязати ПриватБанк виплатити гроші компаніям Суркісів у ході цього позову, оскільки вимоги компаній є нематеріальними.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів судяться із Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якщо суд ухвалив би рішення на користь Суркісів, банк мав би повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

  • 15 квітня Апеляційний суд Києва залишив в силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 мільярдів гривень) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.
  • Однак 16 квітня у Міністерстві юстиції повідомили, що такого судового рішення не існує. Там пояснили, що стягнення можливе тільки у разі, якщо банк відмовиться повертати офшорним компаніям Суркісів депозити, і ті подадуть позови, а суд винесе рішення на їхню користь.
  • 15 червня НБУ виграв у братів Суркісів ключову справу щодо ПриватБанку у Верховному суді.
  • 6 липня ПриватБанк отримав повістку про виклик на судове засідання Печерського районного суду Києва у справі за позовом офшорних компаній Суркісів, яке призначене на 16:00 цього ж дня. Офшорні компанії звернулись до суду с заявою, аби суд встановив порядок виконання ухвали 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав ПриватБанк повернути сімʼї Суркісів $259 мільйонів.