Миколаївський порт заперечує інформацію про зберігання аміачної селітри

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Миколаївський порт заперечує інформацію про зберігання аміачної селітри

Відкритий складський майданчик причалу №12 Миколаївського морського порту.

Адміністрація миколаївського міського порту

Після вибуху в Бейруті у ЗМІ зʼявилась інформація, що на території Миколаївського морського порту зберігається аміачна селітра, яку завезли у 2018 році. Адміністрація міського порту заперечує цю інформацію.

«Адміністрація Миколаївського морського порту офіційно спростовує цю інформацію, тому що вона не відповідає дійсності», — йдеться у повідомленні.

Адміністрація повідомляє, що у вересні 2018 року судно «ТУЗЛА» прибуло в Миколаївський морський порт з вантажем аміачною селітрою у мʼяких контейнерах вагою по 500 кг кожен. Судно вивантажило 3 тисячі 217 метричних тонн на 12-му причалі. Селітру вивезли на початку 2019 року й наразі у порті немає її залишків.

Що сталось?

5 липня голова громадської організації «Центр аналітичних досліджень» Андрій Сенченко повідомив у Facebook, що у Миколаївському порту 2 роки на зберіганні лежить 3 200 тон простроченої аміачної селітри — це більше, ніж вибухнуло у Бейруті 4 серпня.

Активіст зазначив, що товар везли з грузинського порту Поті, а саму селітру привезли з Казахстану. Її хотіли продати в Україні, але перевірка виявила, що вона прострочена — термін придатності для використання аміачної селітри в сільському господарстві становить півроку.

За рішенням суду селітру конфіскували і вивантажили в порту. Повідомлялося, що там вона зберігалася майже два роки.