У США дозволили відкрити літній табір для дітей. Половина учасників захворіла на коронавірус

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США дозволили відкрити літній табір для дітей. Половина учасників захворіла на коронавірус

Fusion Medical Animation / Unsplash

У штаті Джорджія в червні відкрили літній табір для дітей, в якому працювали дорослі та підлітки. Невдовзі в учасників табору почали проявлятися симптоми хвороби, і тестування встановило коронавірус у половини присутніх — як у дорослих, так і у дітей.

На переконання Центру контролю та профілактики захворювань США, цей випадок підтверджує ефективну передачу коронавірусу між дітьми.

Табір, у якому всього було 597 людей, слідував інструкціям з коронавірусної безпеки — зокрема, персонал носив маски, будинки для ночівлі добре провітрювалися, а всі учасники мали негативні тести на коронавірус, зроблені не менш ніж за 12 днів до приїзду.

Спершу симптоми хвороби проявилися в одного з членів персоналу, і його відправили до лікарні, де медики підтвердили коронавірус. Одразу після цього табір закрили, а всіх учасників направили на самоізоляцію.

Після тестування 344 хворих, коронавірус виявили в 260, понад половину з яких склали працівники табору. Серед хворих було 231 дитини, і 29 дорослих у віці 18—21.

Розслідування випадку встановило, що коронавірус ефективно поширюється серед молоді в умовах життя під одним дахом — у даному випадку інфекція вразила усі вікові групи попри всі заходи безпеки.

«Порівняно великі колективи, що сплять в одному приміщенні та займаються регулярним співом і веселощами, ймовірно, сприяють передачі [інфекції]. Використання масок, що мало на меті зниження ризику інфікування, не було універсальним», — підкреслюють у Центрі контролю та профілактики захворювань.

Оскільки соціальне дистанціювання та маски не були обовʼязковими для дітей, дослідники планують робити наголос на тому, що нехтувати поширенням інфекції серед них в майбутньому не можна.