Інтенсивна терапія потрібна кожному десятому: медики у Великій Британії зʼясували, як діти переносять коронавірус

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Інтенсивна терапія потрібна кожному десятому: медики у Великій Британії зʼясували, як діти переносять коронавірус

Cavan Images / Getty Images

Дослідники разом з лікарями дитячої лікарні в Ормонді (Велика Британія) оглянули 582 дитини, у яких виявили коронавірус, щоб зрозуміти, як діти переносять хворобу. Для дослідження обрали дітей віком від трьох днів до 18 років, які проживають в 25 європейських країнах.

Про результати пише BBC.

З цих 582 дітей чотири дитини померло від хвороби (це 0,69% від усієї кількості). У двох з них були супутні захворювання, при цьому вік досліджуваних перевищував 10 років. Також більше половини дітей госпіталізували, а 8% потребували лікування в реанімації.

Найпоширеніші симптоми, які зафіксували у дітей — висока температура (65%), інфекція верхніх дихальних шляхів (54%), пневмонія (25%) та симптоми, повʼязані з шлунково-кишковим трактом (22%). У 16% дітей, які пройшли тест через те, що тісно контактували з хворими, не було симптомів взагалі.

Дослідники зробили кілька висновків:

  • рівень смертності серед дітей, швидше за все, буде навіть нижчим за той, який спостерігали медики, бо дітей з легкими симптомами навіть не тестували б;
  • більшість дітей і молодих людей страждають тільки легкою формою коронавірусу;
  • діти, у яких є інші респіраторні захворювання, з більшою ймовірністю потраплять у відділення інтенсивної терапії;
  • така терапія потрібна приблизно кожній десятій дитині.

В Іллінойсі від коронавірусу помер 16-річний підліток, який дотримувався всіх норм безпеки і навіть не виходив з дому з початку пандемії, а його батьки вживали навіть більше дезінфекційних заходів, ніж це було необхідно.

У Британії від коронавірусу померло немовля, якому було 13 днів. Це наймолодша жертва пандемії в країні.