ПЦУ вимагає нових санкцій проти Росії через виселення громади з кафедрального собору в Сімферополі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Православна церква України звернулася до українського уряду, міжнародних організацій та демократичних країн із закликом розширити санкції проти Росії за виселення громади ПЦУ із собору Святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в Сімферополі.

Про це йдеться в заяві ПЦУ щодо відмови Верховного суду Росії переглянути рішення про виселення.

У ПЦУ заявили, що Росія у Криму продовжує «зачистку від всього українського» і підсилює гоніння проти української релігійної громади.

«В окупаційному «міністерстві майна Криму» пояснили вимогу покинути будівлю кафедрального собору в Сімферополі «закінченням терміну дії договору» з єпархією УПЦ КП, хоча він був укладений строком на 49 років. Російські суди послідовно вставали на бік окупаційної влади, а заклики міжнародних організацій припинити порушення окупанти відверто ігнорують», — йдеться в заяві.

ПЦУ просить чинити опір російській владі та врятувати єпархію у Криму від знищення.

«Закликаємо українську державу та міжнародних партнерів постійно порушувати питання захисту прав української православної громади у Криму під час контактів із Російською Федерацією. Ми також підтримуємо впровадження, продовження та розширення санкцій проти Російської Федерації як держави-окупанта і персонально проти співучасників релігійних гонінь — чиновників, суддів, співробітників поліції, судових виконавців та інших», — заявили в ПЦУ.

  • Із 2019 року в Криму триває боротьба за кафедральний собор Святих Володимира і Ольги в Сімферополі, де проводить богослужіння громада Кримської єпархії УПЦ КП, що перейшла до Православної церкви України (ПЦУ). Російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму в лютому 2019 року зажадало від ПЦУ звільнити будівлю собору, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП. У березні 2019 року російська влада в окупованому Криму подала на ПЦУ до суду, щоб забрати собор.
  • 23 липня архієпископ Климент повідомив, що російські судові пристави вручили йому постанову про знесення храму ПЦУ в Євпаторії.