Окупаційна влада Криму намагається ліквідувати ПЦУ на півострові. Суд відмовився переглянути рішення про виселення громади із собору

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Окупаційна влада Криму намагається ліквідувати ПЦУ на півострові. Суд відмовився переглянути рішення про виселення громади із собору

RFE / RL

Верховний суд Росії відмовився переглянути рішення про виселення громади Православної церкви України з кафедрального собору Святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в Сімферополі.

У представництві президента України заявили, що окупаційна влада таким чином намагається витіснити ПЦУ з півострова. Про це повідомила пресслужба відомства у Facebook.

«Представництво засуджує чергові порушення держави-окупанта Росії проти Кримської єпархії ПЦУ та її парафіян. Рішення суду […] є втіленням політики держави-окупанта щодо витіснення української церкви з тимчасово окупованого Кримського півострова», — наголосили у представництві Зеленського.

Адвокат Сергій Заєць заявив, що це рішення фактично означає повну ліквідацію української православної громади у Криму.

«Формально це не є геноцидом, але межує з ним. Рішення про виселення з храму кримські суди ухвалили ще влітку 2019 року. Водночас влада Росії намагається знести храм у Євпаторії», — наголосив Заєць.

  • Із 2019 року в Криму триває боротьба за кафедральний собор Святих Володимира й Ольги в Сімферополі, де проводить богослужіння громада Кримської єпархії УПЦ КП, що перейшла до Православної церкви України (ПЦУ). Російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму в лютому 2019 року зажадало від ПЦУ звільнити будівлю собору, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП. У березні 2019 року російська влада в окупованому Криму подала на ПЦУ до суду, щоб забрати собор.
  • 23 липня архієпископ Климент повідомив, що російські судові пристави вручили йому постанову про знесення храму ПЦУ в Євпаторії.