У Саудівській Аравії завершився хадж. Замість 2 мільйонів було 10 тисяч мусульман

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Саудівській Аравії завершився хадж. Замість 2 мільйонів було 10 тисяч мусульман

Halil Sagirkaya / Anadolu Agency / Getty Images

У неділю, 2 серпня, в Саудівській Аравії завершився щорічний хадж (паломництво), який тривав 6 днів. Цього року через коронавірус у Мекку до святинь допустили лише тисячу мусульман. Про це повідомляє Arab News.

Цього року у паломництві взяли участь лише близько 10 тисяч мусульман, хоча зазвичай кількість паломників становить не менше 2,5 мільйона людей зі 180 країн. Згідно з квотами, близько 70% паломників цього року є іноземцями, які проживають у Саудівській Аравії. Решта — громадяни королівства.

Під час хаджу Велику мечеть стерилізували 10 разів на день. Представники сфери охорони здоровʼя заявляли, що за станом здоровʼя паломників стежили з моменту, коли вони покидали своє житло, до тих пір, поки вони не повертались в кінці дня. У кожного паломника було певне місце в автобусі, а в кожному житловому комплексі був медичний пункт.

  • Хадж — це головний ритуал всіх мусульман світу, паломництво до Мекки, де народився пророк Мухаммед. Хадж здійснюється на початку 12-го місяця мусульманського місячного календаря. За Кораном, здійснити хадж повинен кожен повнолітній мусульманин бодай раз у житті, якщо йому дозволяють здоровʼя та фінансові можливості.