НБУ вперше згадав у своєму звіті зміни клімату — для України в них більше плюсів, аніж мінусів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Нацбанку повідомили, що зміни клімату вплинуть на Україну чи не найменше у світі, але також з ними повʼязані й серйозні проблеми.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за липень 2020 року.

Там зазначають, що останнім часом центробанки різних країн світу почали аналізувати зміни клімату, коли розробляють свою монетарну політику.

«Для України ці питання набувають дедалі більшої актуальності, з огляду на те, що частка сільського господарства у ВВП сягає 10%, а обсяги експорту сільськогосподарської продукції і продуктів її переробки — 48% від загального обсягу експорту товарів. Відповідно до наявних досліджень зміна клімату може дати як переваги, так і створити виклики», — зазначають в НБУ.

Найбільшими ризиками для України там вважають:

  • збільшення волатильності врожайності різних культур, внутрішніх і світових цін на них (екстремальні погодні умови можуть знищувати врожаї, збільшення тепла може призвести до осушення ґрунтів, а на заході України можливі ще більш руйнівні повені);
  • посилення конкурентів (зміна погодних умов впливає не лише на країни, але й на цілі регіони, тому у конкурентів може теж підвищуватися врожайність);
  • падіння попиту на тваринництво (тваринництво є одним із найбільших виробників парникових газів, тому воно може скорочуватися в рамках боротьби зі змінами клімату, також у світі активно набирає популярності використання штучного м’яса).

Водночас є і серйозні переваги для України. В одному з рейтингів Індексу вразливості країн до змін клімату з урахуванням відносного ВВП Україна взагалі посідає 1 місце. Це означає, що вона є найменш вразливою до змін клімату. Серед переваг в НБУ називають:

  • можливе зростання врожайності;
  • зменшення часу дозрівання культур.

«Для зменшення впливу екстремальних погодних умов необхідне поліпшити інфраструктуру — відновити/збільшити площу лісосмуг, побудувати водовідводи для зменшення ерозії ґрунтів унаслідок повеней. Україна може утримати загальні обсяги експорту шляхом більшої географічної диверсифікації», — підкреслюють у Нацбанку.