Україна увійшла в Топ-20 країн у рейтингу ефективності боротьби зі змінами клімату

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Україна посіла 17 місце з 58 в рейтингу країн, що демонструють ефективність у боротьбі зі змінами клімату

Про це йдеться у звіті NewClimate Institute, Germanwatch і Climate Action Network.

Україна потрапила до групи країн із високим показником ефективності. Вона отримала 60,09 бала зі 100. Минулого року Україна посіла 18 місце.

У звіті позитивно оцінили створення Міністерства енергетики та охорони довкілля. Екологи вважають, що такі зміни мають потенціал до покращення кліматичної політики країни. Проте, як зазначили у звіті, високу позицію України визначила не стільки ефективна екологічна політика, скільки війна на Донбасі, яка викликала перебої в роботі вугільної промисловості та, внаслідок цього, призвела до зменшення викидів парникових газів в атмосферу. Кліматичну політику в Україні дослідники оцінили досить низько — 49 позиція.

Поруч з Україною в рейтингу розмістилися Швейцарія та Франція — на 16 та 18 місцях відповідно.

Цьогоріч жодна з країн не посіла перші три місця. Зазначається, що жодна з країн не зробила достатньо для запобігання змінам клімату.

Так, четверте місце посіла Швеція з 76,28 бала, пʼяте — Данія з 71,14 бала, а шосте — Марокко з 70,63 бала. Антилідерами рейтингу стали США та Саудівська Аравія, вони на 61 та 60 місцях відповідно.

Climate change performance index

Оцінка країни складається з обсягу викидів парникових газів, рівня розвитку відновлюваної енергетики, рівня споживання електроенергії, загальних запасів первинної енергії, загальної зовнішньої та внутрішньої політики у сфері протидії змінам клімату.