На кліматичній конференції ООН врешті ухвалили підсумковий документ. Домовились зменшити викиди вуглецю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Учасники 25-ї Всесвітньої конференції ООН з проблем зміни клімату (COP25) у неділю, 15 грудня, після 40-годинного запізнення ухвалили підсумкову компромісну заяву, яка передбачає регулювання і скорочення викидів вуглецю. Про це повідомляє BBC.

Згідно з цим документом, держави повинні вживати більше заходів для виконання Паризької угоди щодо клімату, зокрема підвищити зобовʼязання стосовно його збереження та підтримувати в цій сфері країни, що розвиваються.

Крім того, до 2020 року економічно розвинені країни повинні довести, що дотримувалися своїх попередніх кліматичних обіцянок.

Голова COP25, міністр охорони навколишнього середовища Чилі Кароліна Шмідт висловила надію на те, що підсумкова заява допоможе досягти домовленостей на наступній конференції, яка пройде в 2020 році в Глазго.

Основне питання, яке обговорювалось на цьогорічній конференції, — як підтримати менш забезпечені країни фінансово, щоб помʼякшити шкоду від змін клімату і чинних правил про квоти на викиди парникових газів.

Паризька кліматична угода

У 2015 році під час конференції щодо клімату в Парижі 195 країн приєдналися до кліматичної угоди. Сторони домовилися не дозволяти середній температурі на планеті рости вище за +2˚С, а по можливості знизити її до +1,5˚С. Також країни повинні скоротити викиди парникових газів до рівня, який дерева, ґрунт і Світовий океан можуть переробити природним чином.

Розвинені країни за Паризькою угодою повинні виділяти кошти на спеціальний кліматичний фонд. Ці кошти підуть на допомогу біднішим державами для боротьби з наслідками змін клімату (наприклад, стихійними лихами або підйомом рівня океану) і для переходу до використання відновлюваних джерел енергії.