Кремль вимагає у Білорусі відпустити затриманих найманців «ПВК Вагнера». Кажуть, ті летіли до Стамбулу, але спізнилися на рейс

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кремль вимагає у Білорусі відпустити затриманих найманців «ПВК Вагнера». Кажуть, ті летіли до Стамбулу, але спізнилися на рейс

Mikhail Metzel \ TASS via Getty Images

Росія вимагає у Білорусі відпустити затриманих під Мінськом бойовиків з « ПВК Вагнера». Про це заявив речник Кремля Дмитро Пєсков, повідомляють ТАСС і «РИА Новости».

«Ми сподіваємося і навіть переконані, що найближчим часом наші білоруські колеги розберуться з цим інцидентом і відпустять російських громадян», — сказав Пєсков.

Він додав, що затримання російських громадян у Білорусі не зовсім відповідає «союзницьким відносинам Москви і Мінська». «Саме тому ми сподіваємося, що найближчим часом цей інцидент буде зʼясовано нашими білоруськими союзниками, і громадян відпустять», — додав Пєсков.

Речник Кремля заявляє, що найімовірніше затримані були співробітниками «приватного охоронного підприємства», які летіли транзитом у Стамбул, але залишилися в Білорусі, бо «спізнилися на рейс».

«Що стосується інформації про обставини перебування цих громадян, то зараз ми вже з високою часткою впевненості можемо сказати, що ці російські громадяни приїхали проїздом у Білорусь. Вони повинні були летіти в іншу країну транзитом, їхнє перебування ніяк не повʼязане з самою Білоруссю або з білоруськими справами», — сказав Пєсков.

У Кремлі також додають, що стурбовані, що до затриманих не пустили російського консула.

  • 29 липня у Білорусі під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримана група «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.
  • У Білорусі затриманих «вагнерівців» звинувачують у підготовці терактів. Розшукують ще 200 бойовиків.
  • У Міністерстві закордонних справ України заявили, що давно попереджали про російських бойовиків, які воювали на Донбасі проти України. Офіс президента підтвердив намір добиватися екстрадиції.
  • 31 липня глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Білорусі список затриманих бойовиків. МЗС Білорусі також просить Україну передати цей список до компетентних органів, щоб перевірити причетність затриманих до злочинів і участі у військових діях на Донбасі.