ЦВК Білорусі терміново викликала усіх кандидатів в президенти, причину не назвала

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЦВК Білорусі терміново викликала усіх кандидатів в президенти, причину не назвала

Гонтар Володимир / УНИАН

Центральна виборча комісія Білорусі викликала всіх зареєстрованих кандидатів у президенти на термінову зустріч з головою комісії Лідією Єрмошиною. Зустріч запланована на ранок 30 липня. Про це повідомляє TUT.by з посиланням на двох кандидатів та представника ЦВК.

Кандидат Сергій Черечень розповів, що у ЦВК не пояснили, чому саме викликають кандидатів. «З якої причини Єрмошина всіх збирає, не сказали, чому в такому авральному режимі — теж. Просто сказали, що в терміновому порядку поставили завдання завтра вранці всіх зібрати», — повідомив напередодні ввечері Черечень.

Інший кандидат — Андрій Дмитрієв також підтвердив виклик до ЦВК. У відомстві виданню підтвердили запрошення, але не називають порядок денний зустрічі.

Euroradio додає, що на 30 липня у Мінську запланований мітинг головної конкурентки президента Олександра Лукашенка — Світлани Тихановської.

  • Напередодні під Мінськом 29 липня сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Президент Білорусі Олександр Лукашенко після повідомлення про затримання бойовиків заявив, що втручання найманців у справи країни було очікуваним.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.
  • Вибори президента Білорусі заплановані на 9 серпня.
  • 30 червня Центральна виборча комісія Білорусі зняла з виборів президента кандидата Валерія Цепкала.
  • 23 липня Верховний суд Білорусі остаточно відмовив у реєстрації кандидатом в президенти головному опоненту Лукашенка Віктору Бабарику, який перебуває в СІЗО через підозру в кількох злочинах. Причина відмови — він не встиг вчасно подати скаргу.