Після заклику Ердогана парламент Туреччини ухвалив закон про посилення контролю за соцмережами

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Після заклику Ердогана парламент Туреччини ухвалив закон про посилення контролю за соцмережами

Julien Mattia / NurPhoto via Getty Images

Парламент Туреччини підтримав законопроєкт, який посилює вимоги до діяльності соціальних мереж та інформаційних сайтів у країні.

Про це пише Deutsche Welle.

Закон зобовʼязує компанії, що володіють соціальними мережами, призначати свого представника в самій Туреччині, який нестиме відповідальність за контент. За порушення цього положення передбачені штрафи й обмеження доступу до соціальної мережі на території країни. Також закон вимагає, щоб компанії зберігали всі особисті дані турецьких користувачів на території самої Туреччини.

Документ встановлює термін, протягом якого необхідно видалити певний контент або запис. За невиконання вимоги у зазначений час онлайн-компаніям загрожують штрафи, блокування реклами і скорочення пропускної здатності інтернету до 90%, що фактично призведе до блокування доступу.

Розгляд законопроєкту прискорили після заклику президента Туреччини Реджепа Ердогана «розібратися з платформами, які не підходять країні». За даними ЗМІ, приводом для обурення Ердогана став інцидент з його донькою Есрою та зятем Бератом Албайраками, який є міністром фінансів Туреччини. У Twitter пара оголосила про народження четвертої дитини, після чого в коментарях дописувачі в грубій формі цікавилися, хто її батько.