Омбудсмен засудила законопроєкт «слуг народу» про «пропаганду гомосексуалізму»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Омбудсмен засудила законопроєкт «слуг народу» про «пропаганду гомосексуалізму»

Фото УНІАН

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що законопроєкт про запровадження відповідальності за «пропаганду гомосексуалізму або трансгендеризму» № 3917 не відповідає Конституції і міжнародним правовим стандартам. Про це повідомила пресслужба Офісу омбудсмена.

«Законодавча ініціатива […] спрямована на дискримінацію представників ЛГБТІ-спільноти та порушення їхнього право на повагу до честі й гідності. Сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність не можуть бути підставами для обмеження прав і свобод людини на законодавчому рівні», — сказала Денісова.

Вона наголосила, що такі ініціативи нардепів підбурюють інших громадян до нетерпимості та ненависті до ЛГБТІ-людей, а також ще більше укорінюють дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Окрім того, зауважила Денісова, законопроєкт суперечить міжнародним зобов’язанням України у сфері забезпечення рівності прав і свобод та боротьби з ксенофобією та нетерпимістю.

Денісова звернулася до Комітету з питань правоохоронної діяльності з проханням врахувати її позицію під час опрацювання ним проєкту.

  • Народні депутати від «Слуги народу» Георгій Мазурашу та Олена Лис зареєстрували на сайті парламенту два законопроєкти. Вони пропонують заборонити «пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму» і запровадити за неї адміністративну відповідальність. Ініціатором і автором заборони є активіст і капелан Церкви адвентистів сьомого дня з Чернівців Микола Гунько.
  • Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що цей законопроєкт необхідно відкласти. «Це складні такі законопроєкти для сприйняття [...] У нас дійсно є зобовʼязання перед міжнародними партнерами, але тут мова навіть не про зобовʼязання, а про те, що ті ідеї, які пропонуються — їх потрібно перевірити на дискримінаційність», — сказав Корнієнко.