NASA попросило студентів допомогти розвʼязати проблему з пилом на Місяці

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
NASA попросило студентів допомогти розвʼязати проблему з пилом на Місяці

NASA / Unsplash

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору NASA звернулось до студентів із проханням допомогти розвʼязати проблему з пилом на Місяці, адже агентство планує, що людина буде досліджувати Місяць в рамках програми Artemis. Про це йдеться на сайті NASA.

Місячний пил складається переважно з дрібних частинок, які прилипають практично до всього. Він грубий та може пошкодити речі, зокрема скафандри, обладнання, космічні кораблі та місця проживання астронавтів. Пил може затінити обʼєктиви камер, знизити продуктивність технологій, спотворити показання приладів, змінити теплові властивості та навіть викликати збої в роботі обладнання. Крім того, якщо пил потрапляє в місця проживання, його частинки у вигляді скла можуть осісти в легенях астронавтів.

«Видалення місячного пилу з місця, де його не має бути, дуже важливе для майбутніх космічних досліджень», — йдеться в повідомленні.

За допомогою щорічного конкурсу NASA чекає на розвʼязання цієї проблеми від студентів коледжів і університетів. Студенти мають запропонувати, як помʼякшити пил, посилити стійкість скафандру до нього і контролювати його в місцях проживання астронавтів. Судді виберуть від 5 до 10 команд, кожна з яких отримає до $180 тисяч для створення, тестування і демонстрації свого винаходу або рішення.