Майже половина британців вважає, що Росія втручалась у референдум про Brexit

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Майже половина британців вважає, що Росія втручалась у референдум про Brexit

stux / pixabay

Майже половина громадян Великої Британії вважає, що Росія втручалась у референдум про вихід країни зі складу Європейського союзу. Про це свідчать дані опитування, проведеного Observer щодо ролі Росії у волевиявленнях британського народу протягом останніх років, яке провели одразу після відповідної парламентської доповіді.

Про це повідомляє The Guardian.

У втручанні Росії в референдум про Brexit переконані 49% опитуваних. Не згодні з можливістю впливу цієї держави на вибір британців всього 23%. Також більшість висловилась за те, що Росія втручалась в інші голосування.

Зокрема, 47% вважають, що Росія втрутилась у загальні вибори Великої Британії у 2019 році. Ще 40% впевнені, що Росія вплинула на референдум за незалежність Шотландії.

Водночас у втручанні Росії в референдум за вихід із Євросоюзу впевнені 63% тих, хто голосував «за», і 39% тих, хто голосував «проти».

Серед виборців-ліберальних демократів і лейбористів більшість переконана у втручанні, водночас цю думку поділяють лише 39% виборців-консерваторів.

Наразі змінилась електоральна картина Британії. З цього тижня суттєво впала підтримка Консервативної партії, її рейтинг становить 42%, тоді як лейбористи отримали 38% підтримки, а ліберальні демократи — 6%.

  • Опитування провели після того, як парламентський комітет з розвідки та безпеки оприлюднив довгоочікувану доповідь про вплив Росії на вибір британців. Він зазначав, що уряд так і не зібрався розслідувати можливість втручання у референдум, із чого випливає, що той сильно недооцінює загрозу.
  • У Росії на оприлюднену доповідь вже відреагувала речниця МЗС Марія Захарова. За її словами, після публікації документу «сенсації не сталося», а самі звинувачення у ній вона вважає «русофобією».