Спецслужби США провели обшуки в консульстві Китаю у Г’юстоні. Його називають центром шпигунської мережі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Американські спецслужби ввійшли на територію консульства Китаю у Г’юстоні, яке раніше наказала закрити влада США. Федеральні агенти та місцеві правоохоронці в’їхали на територію дипломатичної установи в супроводі майстра зі зламу замків, що стало черговим епізодом загострення взаємин між Вашингтоном і Пекіном.

Про це повідомляє CNN.

Подія відбулася в п’ятницю слідом за обвинуваченням консульства Китаю в шахрайстві та створенні шпигунської мережі — китайських дипломатів підозрюють у «безпосередній участі в спілкуванні з дослідниками та їх інструктуванні по збору інформації».

Відповідно до заяви Міністерства юстиції США, консульство в Г’юстоні було центральним пунктом «мікрокосмосу ширшої мережі осіб у 25 містах».

«Консульство надавало особам у цій мережі інструкції щодо того, як уникати та перешкоджати нашому розслідуванню. З цього можна зробити висновок про можливість керування мережею партнерів по всій країні», — йдеться в повідомленні.

МЗС Китаю в свою чергу заявило, що поява американських спецслужб на території консульства є грубим порушенням не лише Віденської конвенції про право міжнародних договорів, але й законів США, оскільки дипломатична установа є власністю уряду іноземної держави.

Ідея про закриття консульства Китаю в Г’юстоні з’явилась після того, як цієї весни китайська влада заборонила американським дипломатам покидати консульство в Ухані з речами — їх ретельно обшукали, що було розцінено як грубе порушення Віденської конвенції.