У Порошенка назвали «фейком» звинувачення Жванії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Порошенка назвали «фейком» звинувачення Жванії

Петро Порошенко / Flickr

Партія «Європейська солідарність» назвала брехнею заяву Давида Жванії про те, що Петро Порошенко у 2014 році захопив владу й що Жванія разом із колишнім міністром закордонних справ Павлом Клімкіним дав хабар європейському посадовцю.

Про це заявили у пресслужбі партії, передає «Українська правда».

«Українці здавна кажуть, брехнею увесь світ обійдеш, а назад не повернешся. Це про заяву Жванії — суцільний фейк. Але з ним таке вже не вперше. Жванія настільки часто змінював політичну позицію, що цілком логічно виглядає завершення його кар’єри на службі у Кремля», — зазначили в «ЄС».

Партія наголосила, що останні роки Жванія рідко буває у Києві, але часто — у Росії.

«Не читайте все з листочка, пане Жванія. Бо надто схоже на Деркача виходить», — додала «Європейська солідарність».

Що сталось?

22 липня колишній нардеп Давид Жванія, який у 2014 році входив до оточення Порошенка, звинуватив його в захопленні влади шість років тому. Він розповів, що група посадовців разом із Порошенком, колишнім прем’єром Арсенієм Яценюком, колишнім секретарем РНБО Олександром Турчиновим, мером Києва Віталієм Кличком «фінансувала Майдан» і «підігрівала протестні настрої».

Він також заявив про хабар «європейському посадовцю», який начебто передавав з колишнім очільником МЗС Павлом Клімкіним, хоча той вже спростував цю заяву.

  • У квітні 2019 року на сайті Окружного адмінсуду Києва зʼявилося повідомлення про те, що Жванія просить суд заборонити тодішнім президенту Петру Порошенку, голові Верховної Ради Андрію Парубію та ще майже 180 чиновникам виїжджати з країни протягом року після виборів, або звільнити їх.
  • Через деякий час Жванія спростував, що подавав такий позов. Однак у своєму новому відеозверненні підтвердив, що все ж був ініціатором і справді просив суд заборонити високопосадовцям виїжджати за кордон.