Екссоратник Порошенка заявив, що передавав із Клімкіним хабар «європейському посадовцю». Колишній голова МЗС заперечує

Автори:
Олексій Ярмоленко, Оксана Коваленко
Дата:
Екссоратник Порошенка заявив, що передавав із Клімкіним хабар «європейському посадовцю». Колишній голова МЗС заперечує

Палінчак Михайло / УНІАН

Колишній нардеп Давид Жванія, який у 2014 році входив до оточення п’ятого президента Петра Порошенка, звинуватив його в захопленні влади шість років тому. Він також заявив про хабар «європейському посадовцю», який начебто передавав з колишнім очільником МЗС Павлом Клімкіним, хоча той вже спростував такі заяви.

Свої звинувачення на адресу Порошенка та його соратників Жванія виклав в опублікованому відеозверненні.

Він розповів, що група разом із пʼятим президентом, куди входили також колишній прем’єр Арсеній Яценюк, колишній секретар РНБО Олександр Турчинов, мер Києва Віталій Кличко та інші, «фінансувала Майдан» та «підігрівала протестні настрої».

«Безпосередньо я і міністр закордонних справ Клімкін брали участь у передачі €5 мільйонів через посольство України в Німеччині для одного дуже високопоставленого на той час єврочиновника, щоб забезпечити підтримку Порошенка як кандидата на посаду президента України з боку Європейського Союзу», — заявив Жванія.

Водночас сам Клімкін у коментарі «Бабелю» ці звинувачення спростовує.

«У ЄС ніхто ніколи не намагався втручатися в наші внутрішні справи. Висловити своє особисте людське ставлення в ЄС могла тільки Меркель. Але на неї ніхто впливати не може. Я впевнений, що вона ніколи нічого не брала», — запевнив колишній очільник МЗС.

Він також наголосив, що не знає, чому саме його згадав Жванія у своїх заявах. Однак мета таких заяв, на думку Клімкіна, може бути як внутрішньо-, так і зовнішньополітична. Зокрема, ексміністр нагадав, що саме завдяки Німеччині з’явився «нормандський» формат перемовин щодо Донбасу.

  • У квітні 2019 року на сайті Окружного адмінсуду Києва зʼявилося повідомлення про те, що Жванія просить суд заборонити тодішнім президенту Петру Порошенку, голові Верховної Ради Андрію Парубію та ще майже 180 чиновникам виїзд із країни протягом року після виборів, або звільнити їх.
  • Через деякий час Жванія спростував, що подавав такий позов. Однак у своєму новому відеозверненні підтвердив, що все ж був ініціатором і справді просив суд заборонити високопосадовцям виїзд за кордон.