Держекоінспекція хоче отримати статус правоохоронного органу. Глава відомства Мальований пояснив навіщо

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Держекоінспекція хоче отримати статус правоохоронного органу. Глава відомства Мальований пояснив навіщо

Євген Малолєтка / «Бабель»

Новий голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований розповів, що відомство зараз працює над тим, щоб отримати статус правоохоронного органу.

Про це він повідомив в інтерв’ю «Бабелю».

За його словами, правоохоронний статус потрібен для жорсткішого покарання за недопуск інспекторів на перевірку. «Правоохоронний статус потрібен, аби від штрафів за недопуск у 750 грн перейти до санкцій, які передбачені 342 і 343 статтями Кримінального кодексу. Штрафи [за цими статтями] — від 50 до 200 неоподаткованих мінімумів [доходів громадян]. За певних обставин може бути і кримінальна відповідальність для тих, хто перешкоджає роботі інспектора», — розповів Мальований.

Він наголосив, що екоінспекція, отримавши правоохоронний статус, не буде виконувати процесуальні чи слідчі дії. «Просто дайте допуск і ми прозоро, без тиску проведемо перевірку», — додав Мальований.

За його словами, цей статус дозволить інспекторам ходити на перевірки без поліції. «Коли у нас є позаплановий захід контролю, чому ми повинні напружувати і кликати поліцію, писати якісь заяви замість того, щоб просто зайти на підприємство?» — каже глава відомства.

При цьому він додає, що публічні скарги через недопуск на підприємства не завжди діють. «Має бути правовий механізм і він має працювати на сто відсотків на рівні всіх територіальних підрозділів, усіх інспекторів у автоматичному режимі, щоб це не було показухою», — вважає Мальований.