«СБУ вирішила діяти за правилами». Аваков пояснив, чому спецоперація в Луцьку почалася вже після того, як терорист здався

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«СБУ вирішила діяти за правилами». Аваков пояснив, чому спецоперація в Луцьку почалася вже після того, як терорист здався

Facebook / МВС України

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пояснив, чому спецоперація в Луцьку розпочалася вже після того, як терориста затримали, а заручників звільнили. Про це він розповів на брифінгу, повідомляє пресслужба відомства.

За його словами, коли йшли перемовини, домовилися, що спочатку вийде терорист, здасться поліції, покаже, що він без зброї. Потім його зустрічає переговорна група у складі медика, заступника голови Нацполіції Євгена Коваля і ще одного співробітника КОРДу.

Аваков зазначив, що СБУ вирішила повністю діяти за правилами, які, як додає міністр, іноді «виглядають зайвими, але так треба діяти». Він наголошує, що після того, як терориста затримали, деякі заручники ще залишалися в автобусі.

«Після того, коли ми зафіксували його в наручниках, підʼїжджає група СБУ, тому що інші люди ще перебували в автобусі, і ми не могли до кінця впевнено припускати, що в нього немає спільників, в тому числі в автобусі, і вибухівки», — розповів Аваков.

При цьому міністр додав, що українцям важко зрозуміти всю картину спецоперації. «Тому що ви бачите тільки ті фрагменти, які ми давали вам побачити, чи ті, які ви могли почути з повідомлень у пресі», — сказав він.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко в інтерв’ю виданню «Новое время» пояснив, чому спецназ використовував світлошумову гранату і підʼїхав до порожнього автобусу на БТР вже після того, як терорист здався поліції. Він каже, що спецназ «завжди підʼїжджає зі світлошумової гранатою».

«Як мені сказали, у них такий протокол для того, щоб відвернути увагу, поки працює спецназ. Я не можу прокоментувати, чому вони так працюють. Такий у них порядок. […] Я уточнив, що це був за вибух. Мені відповіли, що це працює спецпідрозділ СБУ «Альфа», і у них так заведено, коли вони заїжджають на захоплення, навіть не дивлячись на те, що людина вже відпрацьована поліцейськими», — розповів Тимошенко.