Italexit! Популярний італійський політик створив партію за вихід країни з Євросоюзу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Italexit! Популярний італійський політик створив партію за вихід країни з Євросоюзу

@Mov5Stelle / Twitter

Популярний італійський політик з партії «Рух п’яти зірок» заявив про створення нової політичної сили, яка виведе країну з Євросоюзу. Перед тим він консультувався з ідейним натхненником Brexit Найджелом Фараджем, якого нещодавно звільнили з радіо через порівняння Black Lives Matter з ісламістами «Талібану».

Про це повідомляє Reuters.

Крок відомого сенатора і колишнього журналіста Джанлуїджі Парагоне розцінюють як спробу очолити євроскептичні настрої в той час, як Італія бореться за відновлення своєї економіки на тлі коронавірусної кризи.

«Ми більше не можемо терпіти шантаж із боку країн, які кривдять величний престиж Італії», — сказав Парагоне. Він також додав, що лише «справді суверенна держава» на кшталт Британії здатна впоратися з економічною кризою, яку спричинила пандемія.

Останніми роками країна стикається з ростом євроскептичних настроїв, які, щоправда, не знайшли політичної реалізації. Зокрема, Брюссель звинувачують в економічних проблемах Італії та складнощах з утриманням мігрантів, які прибувають з Африки. За даними травневого опитування, лише 39% громадян довіряють Євросоюзу.

Парагоне пішов з популістської партії «Рух п’яти зірок» торік, коли вона зрадила його євроскептичні прагнення і сформувала уряд у коаліції з проєвропейською Демократичною партією. Навіть праворадикальна «Ліга півночі», яка раніше була в коаліції з «Рухом п’яти зірок», суттєво пом’якшила свої антиєвропейські заяви.

Ініціатива Парагоне виглядає особливо дивною на тлі ухвалення Євросоюзом плану з економічного відновлення в €750 млрд, яка засвідчує згуртованість блоку.

Прем’єр-міністр Джузеппе Конте заявив сьогодні, що 28% грошей з плану ЄС надійде Італії у вигляді грантів і позик, які зможуть змінити країну.

«Поки інші хочуть змінити Європу, ми хочемо піти з неї», — сказав євроскептик Парагоне після ухвалення програми з відновлення ЄС.