Мовний омбудсмен: В Україні немає утисків російської, це питання — штучно створене

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Мовний омбудсмен: В Україні немає утисків російської, це питання — штучно створене

УНІАН

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що мовне питання в Україні штучно створене, а ознак утисків російської мови — немає.

Про це він заявив в інтерв’ю «Українській правді».

«На мою думку, очевидних ознак цьому немає [утискам російської мови]. Єдине, що на мовному ґрунті в окремих регіонах постають запитання, які не мають нічого спільного з реальними», — підкреслив Кремінь.

Він каже, що дехто вважає, що російська мова підпадає під Хартію європейських народів. І на цьому, додає він, базуються звернення народних депутатів до Конституційного суду стосовно визнання неконституційним мовного закону. «Я це спростовую. Російська мова розвивається. Якщо подивитися на мову наших медіа, на спілкування, зокрема, в Києві, звичайно, ніхто не утискає», — наголошує Кремінь.

При цьому, додає він, «все, що стосується сфери використання державної мови у професійній діяльності, то тут виключно необхідне виконання мовного закону».

На його думку, мовне питання в Україні створене штучно, і пояснює чому: «Якби українські політики на початках незалежності це питання би вирішили не тільки тим, що зауважили про українську як державну в 10-й статті, але з’явився би відповідний документ і функціонували б держпрограми з розвитку української мови, такої ситуації не було б. А таких документів не було з 2010 року. Не було б мовного майдану, не було би закону Ківалова-Колесніченка, яким пропонувалося ввести регіональну мову. Я думаю, цього могло би не бути, якби не було штучного підігрівання мовного вогнища».

  • Раніше Кремінь закликав нардепів зняти з розгляду мовний законопроєкт нардепа Максима Бужанського («Слуга народу»). За його словами, ухвалення документу зірве перехід на українську мову навчання вже з 1 вересня цього року учнів 5—11 класів, які досі навчалися російською мовою, і відкладе цей перехід до 2023 року.
  • 7 липня Конституційний суд України розпочав розгляд подання 51 народного депутата про конституційність закону про мову. Одним з ініціаторів подання був голова фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський.