Дослідження: Третина українців підтримують заборону комуністичної символіки, але майже стільки ж — проти

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

До заборони комуністичної символіки в Україні позитивно ставляться 32% українців, негативно — 34%. Ще чверть опитаних громадян заявили, що їм байдуже.

Про це йдеться в дослідженні фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології.

Перейменування населених пунктів і вулиць, названих на честь комуністичних діячів, підтримують 30% українців. Тоді як 44% ставляться до цього негативно. Автори дослідження зазначають, що більше негативно ставляться до перейменування старші люди (47% для вікової категорії 60—69 років і 56% для людей від 70 років), натомість серед молоді відносно більше байдужих.

48% українців підтримують визнання діячів Української народної республіки (УНР) борцями за незалежність України. Негативно до цього ставляться 16%, ще 16% — байдуже. При цьому кожен п’ятий респондент не визначився з відповіддю на це питання.

Крім того, 34% українців погоджуються із засудженням СРСР як комуністичного тоталітарного режиму, що здійснював політику державного терору. Близько 31% не підтримують таке рішення, ще для 15% це байдуже, а 19% не визначилися із своїм ставленням.

Автори дослідження підкреслюють, що історична пам’ять корелює з тим, як громадяни уявляють майбутнє України. Серед тих, хто погоджується із забороною комуністичних символів, 68% підтримують європейську інтеграцію України. Натомість серед тих, хто не погоджується із забороною комуністичних символів, істотно більше прихильників союзу з Росією чи неприєднання до жодного з союзів.

Опитування проводили 17—22 квітня методом телефонних інтерв’ю. У ньому взяли участь 2 000 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.