Опитування: Кожен третій українець шкодує про розпад СРСР. У Росії таких вдвічі більше

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Половина опитаних українців не шкодують про розпад Радянського Союзу, але при цьому кожен третій (33,5%) — шкодує.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Водночас у Росії ситуація майже протилежна: 65% росіян шкодують про розпад СРСР, не шкодують — 26% (відповідно до результатів опитування російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр»).

Згідно з опитуванням КМІС, 35% українців теж вважають, що перебування України у складі СРСР принесло їй більше користі, ніж шкоди (у 2013 році таких було 48%); про більшу шкоду зараз говорять 28% респондентів (у 2013 році таких було 18%). При цьому 25,5% респондентів обрали варіант «важко сказати напевно, чого було більше». Частка тих, хто вважає, що перебування в СРСР принесло Україні більше користі, зростає із заходу на схід України.

Якщо на заході України переважна більшість населення не шкодує (69% проти 15%), то в центрі співвідношення — 51% до 32%. На півдні, сході і Донбасі переважають ті, хто шкодує про розпад СРСР: 41,5—49% залежно від регіону проти 35—39% тих, хто не шкодує.

Серед виборців кандидатів на посаду президента найбільше шкодують про розпад виборці Юрія Бойка (81,5% шкодують проти 10%, які не шкодують), найменше — виборці Петра Порошенка (4% шкодують проти 88%, які не шкодують).

Серед виборців Володимира Зеленського 53% не шкодують, при цьому 29% — шкодують. У КМІС зазначають, що виборці Зеленського мають погляди, що близькі до поглядів населення України в цілому.

У випадку виборців Юлії Тимошенко і Олега Ляшка кількість тих, хто шкодує, і тих, хто не шкодує, приблизно однакова.

Якщо серед молоді у віці до 30 років 14% шкодують про розпад СРСР, то серед людей від 70 років — 50%.

Щодо рівня достатку родин, то серед найбідніших громадян 56% шкодують про розпад СРСР, серед найзаможніших — 17%. Серед осіб з вищою освітою 23% шкодують, серед осіб з нижчою освітою — 37—42%.

Опитування проводили з 24 по 31 травня методом CATI (телефонні інтервʼю з використанням компʼютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (віком 18 років і старше). До вибірки не включаються тимчасово окуповані Крим і окремі райони Донецької та Луганської областей.