Рада призначила віцепремʼєром з промислової політики Уруського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада призначила віцепремʼєром з промислової політики Уруського

Facebook / Олег Уруський

Верховна Рада призначила віцепремʼєр-міністром-міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

За це рішення проголосували 250 нардепів.

Хто такий Олег Уруський?

Випускник Київського вищого військового авіаційного інженерного училища. У середині 1990-х Уруський працював начальником управління у Національному космічному агентстві України, згодом керував управлінням в апараті РНБО. У 2000—2003 роках обіймав посаду першого заступника голови Державної комісії з питань оборонно-промислового комплексу.

У 2005−2006 роках Уруський був першим заступником міністра промислової політики в уряді Юлії Тимошенко. У 2014 році Уруський обіймав посаду заступника гендиректора Укроборонпрому, трохи згодом — голови Державного космічного агентства, але у серпні 2015 року його звільнили.

У квітні 2020 року він очолив інжинірингову компанію «Прогрестех-Україна», яка надає інженерні послуги і розробляє програмне забезпечення для підприємств високотехнологічних секторів економіки. «Прогрестех-Україна» входить до складу холдингу Progresstechgroup, засновником якої є громадянин Росії Володимир Кульчицький. Через це призначення Уруського піддавали критиці.

Сам Уруський на це відповів, що штаб-квартира Progresstechgroup знаходиться у США, а росіянин Кульчицький після Майдану у 2014 році переїхав до України «через принципову незгоду з Путіним».

Декларація Уруського

Згідно з даними електронної декларації новопризначеного віцепремʼєра, загальний дохід Уруського склали гонорари та інші виплати від компанії «АКСТ» у розмірі 7,2 тис. грн, а його дружина за минулий рік задекларувала 151,9 тис. грн доходів.

Крім того, Уруський вказав у декларації $50 тис. готівкових коштів. У декларації зазначається, що віцепремʼєр володіє земельною ділянкою у Київській області, половиною квартири (93,3 кв. м) у Києві спільно з дружиною.

Зазначається, що дружина Уруського володіє трьома земельними ділянками і недобудованим будинком у Київській області. Крім того, Уруський володіє автомобілем Audi A7 2016 року випуску, а дружина — Peugeot 2008 2014 року випуску. Також віцепремʼєр володіє акціями низки компаній.

  • 13 липня уряд терміново відкликав із Верховної Ради постанову щодо призначення нового віцепрем’єра з промислової політики. За даними ЗМІ, це сталося тому, що постанову про призначення Уруського подали до Ради до його зустрічі з депутатами фракції «Слуги народу». Отже, нардепи поки не погодили його кандидатуру.