У Великій Британії заборонили використовувати обладнання Huawei для 5G-мереж. На це рішення вплинули санкції США

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У Великій Британії заборонили використовувати обладнання Huawei для 5G-мереж. На це рішення вплинули санкції США

Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images

Уряд Великобританії повністю видалить обладнання Huawei з 5G-мереж до 2027 року. Рішення ухвалили у відповідь на нові санкції США відносно компанії.

Про це йдеться на сайті британського уряду.

Британські оператори звʼязку мають припинити закупівлю нового обладнання Huawei та повністю замінити його до 2027 року.

Технічні фахівці з Національного центру кіберзахисту Великобританії прийшли до висновку, що через це Huawei доведеться серйозно змінити ланцюжок поставок — у компанії більше не буде доступу до технологій, на які вона спирається, а новим альтернативам не довіряють британські фахівці.

У Великій Британії вже кілька років активно впроваджують 5G-мережі. Британські оператори масово використовували обладнання Huawei, яка залишається лідером за кількістю патентів, повʼязаних з технологією.

Виконавчий директор місцевої телекомунікаційної компанії BT Філіп Янсен сказав, що позбутися усього обладнання Huawei в усіх британських мережах «неможливо» до 2030 року.

Що відбувається між Huawei і США?

Протистояння між США і компанією Huawei стало продовженням торгової війни між Штатами і Китаєм. Усе почалося в серпні 2018 року, коли США ухвалили закон, що забороняє працівникам і підрядникам державних відомств використовувати пристрої китайських виробників. Цей закон стосувався і Huawei. Компанія подала в суд на уряд США та спробувала оскаржити заборону.

На початку 2019 року Міністерство юстиції США звинуватило Huawei у промисловому шпигунстві. В американському уряді вважають, що техніка Huawei надає китайським спецслужбам доступ до зашифрованих даних пристроїв. Компанія звинувачення заперечує.

17 травня 2019 року президент США Дональд Трамп підписав указ про заборону використовувати обладнання Huawei на території країни. Заборона набула чинності 13 серпня.

Після підписання відповідного указу президентом Міністерство торгівлі США внесло китайську компанію Huawei та повʼязаних з нею юридичних осіб у свій «чорний список» через загрозу для нацбезпеки.

Після цього від співпраці з Huawei почали масово відмовлятись американські компанії. У травні 2020 року Трамп продовжив санкції проти Huawei ще на рік.