В’єтнам безкоштовно передасть Україні 300 апаратів штучної вентиляції легень

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

14 липня Вʼєтнам передасть Україні гуманітарну допомогу — 300 портативних апаратів штучної вентиляції легень для боротьби з коронавірусом.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу 14 липня.

Апарати коштують $2,4 млн, але Україна отримає їх безкоштовно — покупку профінансувала в’єтнамська компанія Vingroup. Її заснував вʼєтнамський мільярдер Фам Нят Вионг. Його перший бізнес — вʼєтнамський ресторан у Харкові.

«Держава не заплатила за ці апарати жодної копійки. [...] Принагідно я хочу подякувати вʼєтнамському бізнесу, який має довгі історичні зв’язки з Україною, що він у цю важку хвилину проявив людяність і надав підтримку Україні», — заявив Кулеба.

Апарати сертифіковані Міністерством охорони здоровʼя Вʼєтнаму. Після митного оформлення державне підприємство «Укрмедпостач» проведе перевірку та сертифікацію цих апаратів, після чого їх розподілять по медичних закладах.

Перша компанія теперішнього мільярдера в Україні займалась виробництвом сухої вермішелі «Мівіна». У 2010 році Вионг продав українські активи швейцарському концерну Nestle і повернувся на батьківщину, де заснував Vingroup. Зараз ця компанія входить до п’ятірки найдорожчих компаній, представлених на В’єтнамській фондовій біржі.