У МЗС заявили, що прибуття цього року тисяч хасидів до Умані неможливе. Мер міста назвав це «перемогою»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У МЗС заявили, що прибуття цього року тисяч хасидів до Умані неможливе. Мер міста назвав це «перемогою»

Facebook / Національна гвардія України

У Міністерстві закордонних справ дійшли висновку, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до Умані для святкування іудейського свята Рош ха-Шана в традиційному форматі цього року є неможливим.

Про це йдеться в документі, копію якого опублікував у Facebook мер Умані Олександр Цебрій.

Згідно з документом, таке рішення ухвалене з огляду на поточну епідемічну ситуацію в Ізраїлі, який перебуває в «червоній зоні» за показниками захворюваності на коронавірусну інфекцію, і заборону на проведення масових заходів в Україні.

При цьому наголошується, що під час зустрічей і переговорів головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка з директором департаменту міжнародного співробітництва Міністерства охорони здоровʼя Ізраїлю Ашером Шальмоном ізраїльська сторона повідомила, що з розумінням сприйме скасування паломництва до Умані в поточному році, однак попросила завчасно повідомити про офіційну позицію української сторони.

У звʼязку з цим учасники наради попросили Державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій посилити обмеження на проведення масових релігійних заходів (зокрема запровадити обмеження на законодавчому рівні на вʼїзд іноземців в Україну). При цьому центральні органи влади попросили розглянути альтернативні варіанти святкування Рош ха-Шана, наприклад, участь у святкуванні обмеженої кількості представників іудейської громади, онлайн-трансляція богослужінь тощо.

Варто зазначити, що мер Умані назвав це рішення «перемогою».

  • Раніше повідомлялося, що мер Умані Олександр Цебрій проти того, щоб цього року в місто приїжджали паломники для святкування Рош ха-Шана, але все буде вирішувати тільки громада.
  • У 2019 році для святкування Рош ха-Шана до Умані прибули понад 25 тисяч хасидів.