Боріться з пандемією, а не воюйте. ЄС просить Вірменію та Азербайджан припинити бойові дії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Євросоюз закликав Вірменію й Азербайджан припинити ескалацію воєнного конфлікту та припинити бойові дії в районі Нагірного Карабаху, які поновилися 12 липня. Країни просять боротися з коронавірусом, а не одну з одною.

Про це йдеться в заяві представника ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки.

«ЄС закликає сторони неухильно дотримуватися режиму припинення вогню, спрямовувати енергію і ресурси на боротьбу з пандемією коронавірусу, відновити предметні переговори під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ і підготувати своє населення до миру», — йдеться у заяві.

ЄС просить сторони почати прямий діалог для вирішення ситуації та допустити в Нагірний Карабах моніторингову місію ОБСЄ.

  • Нові бої в районі Нагірного Карабаху почалися вдень 12 липня. Азербайджан заявив, що підрозділи вірменських військових обстріляли з артилерії територію країни. Вірменська сторона говорила, що солдати противника спробували перетнути кордон.
  • 13 липня Збройні сили Азербайджану знищили вірменський опорний пункт. За офіційними даними, вірмени втратили вбитими двох військових, Азербайджан — чотирьох військовослужбовців вбитими і пʼятьох пораненими.
  • Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.