«Суспільне» закрило борг перед Euronews, через який блокувалися рахунки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) повністю виплатила борг компанії Euronews, через який раніше були заблоковані рахунки «Суспільного».

Як повідомив голова правління НСТУ Зураб Аласанія, мовник повністю погасив заборгованість держави у розмірі 10,5 млн євро.

«Euronews негайно розпочало процедуру відкликання свого позову і розблокування в банку Швейцарії заарештованої у 2017 році суми розміром у 15 млн євро («страхова» гарантія для проведення «Евробачення—2017», що мала по завершенню «Евробачення» одразу повернутись в Україну, але була заморожена Euronews в забезпечення свого позову)», — заявив Аласанія.

Він сподівається, що після отримання грошей уряд «зможе і захоче» компенсувати НСТУ частину витрат на погашення боргу.

В цьому році бюджет НСТУ на 29 каналів становить 40,3 млн євро.

  • Наприкінці лютого виконавча служба Мінʼюсту наклала арешт на всі рахунки «Суспільного». За рішенням суду «Суспільне» має сплатити борг у розмірі понад 10,5 млн євро на користь акціонерного товариства Euronews. Попри це, «Суспільне» наголошує, що борг перед Euronews має сплатити держава, оскільки на момент підписання контракту нереформований УТ-1 був державним мовником. «Суспільне» у підсумку почало погашення боргу з власного бюджету.
  • 3 липня виконавча служба Міністерства юстиції зняла арешт із комерційних рахунків «Суспільного», які були заблоковані понад три місяці.