На Прикарпатті провели масові обшуки в кількох лісництвах через незаконну вирубку лісів. Підозрюваним загрожує до шести років тюрми

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Івано-Франківській області поліція провела 14 обшуків на території кількох лісових господарств у справі про незаконну вирубку лісів.

Про це повідомляє пресслужба поліції області.

Там вказують, що службовці кількох лісництв перебували у змові з лісозаготівельними підприємствами. Вони вносили недостовірні відомості до офіційних документів задля незаконної вирубки лісу.

Правоохоронці вже встановили кількох можливих причетних. Напередодні у них провели обшуки та вилучили відповідну документацію за 2019 та 2020 роки.

Під час обшуків в одному з гірських районів області поліцейські вилучили значну кількість деревини різних порід без документів про походження і без чипів електронного обліку — точні дані у поліції не називають. Також обшуки відбулися на пилорамах, де теж виявили значну кількість деревини різних порід без документів.

Обшуки провели в рамках відкритого кримінального провадження за ч. 2 ст 364 ККУ — зловживання владою або службовим становищем. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  • Вирубка лісів — одна з причин, яка призвела до повеней на заході України. У червні в західних областях кілька днів вирувала негода. Через сильні дощі місцеві річки вийшли з берегів, прорвали дамби та попідтоплювали населені пункти.
  • Згодом прокуратура Прикарпаття порушила кримінальну справу за фактами масового знищення рослинного світу.
  • В Україні вперше з 1996 року проведуть інвентаризацію лісів, щоб отримати повну інформацію про стан лісів, запаси деревини та її технічну придатність.