В італійських Альпах все частіше з’являється «кавуновий сніг». Це красиво, але дуже небезпечно

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В італійських Альпах все частіше з’являється «кавуновий сніг». Це красиво, але дуже небезпечно

Will Beback / Wikipedia

Льодовики в горах Італії стають рожевими внаслідок розмноження водоростей, що прискорюють танення льоду. Наразі рожевий сніг з’явився на льодовику Презена, що на півночі країни. Науковці вважають стрімке поширення водоростей загрозою льодовикам.

Про це повідомляє CNN.

«Кавуновий сніг», як інколи називають сніг з хламідомонадою, це звичне явище для Альп навесні та влітку. Проте цього року рожевого снігу стало значно більше. Він темніший, значно краще приймає енергію сонця, а значить — швидше тане та оголює льодовики.

Збільшення маси хламідомонади, яка забарвлює сніг у рожевий колір, науковці пояснюють тим, що навесні та влітку було менше опадів, а температура була вищою ніж зазвичай. Це ідеальні умови для розмноження водоростей.

Dick Culbert / Flickr

Наразі феномен стрімкого перефарбування альпійських снігів ретельно вивчають за допомогою супутників. Водорості на льодовиках загрожують так само, як і глобальне потепління, оскільки призводять до танення мас льоду.

Торік дослідження льодовиків Швейцарії виявило, що вони «схудли» на 10% за останні п’ять років. Це рекордна швидкість танення за останні 100 років. Також відомо, що льодовик Денмана у Антарктиці за останні 22 роки звузився майже на 5 км.

Якщо льодовики повністю розтануть, це підвищить рівень моря на 1,5 метра.