Сербське ЗМІ повідомило про нібито «найманців з України», які протестують у Белграді. Посольство закликає журналістів не поширювати фейки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Посольство України у Сербії спростовує інформацію про нібито причетність України чи її громадян до протестів у Белграді, яку розповсюдили у сербських ЗМІ. Посольство у своїй заяві закликає журналістів не поширювати неправду.

«У ці дні через російські і проросійські інформаційні ресурси в інформаційному просторі Сербії поширюється інформація про нібито «український сценарій» і причетність українців до подій в Сербії», — йдеться у заяві.

Посольство наголосило, що Україна жодним чином не втручається у внутрішньополітичну ситуацію у Сербії, тому просить сербські ЗМІ не поширювати неправдиву інформацію про Україну та українців.

«Посольство України не має інформації про участь громадян України в останніх подіях в Сербії», — зазначили у посольстві.

Про що йдеться?

У сербському виданні Alo вийшла публікація під назвою «Найманці з України знищили Белград! Нове одкровення про руйнівні протести демонстрантів». Її одразу підхопили російські видання.

Alo написало, що у протестах в Белграді нібито брали участь найманці американської приватної військової компанії Blackwater, громадяни Сербії, які раніше брали участь у війні на Донбасі проти росіян та сепаратистів.

  • У Сербії у звʼязку з погіршенням епідемічної ситуації ввели комендантську годину. Про запровадження заходів 7 липня оголосив президент Александр Вучич, уже ввечері це стало причиною протестів у столиці та сутичок з поліцією.
  • На вулиці Белграда вийшли тисячі людей, щоб висловити невдоволення введенням комендантської години. Протестувальники вимагали відставки президента. Демонстранти запалили фаєри і намагалися потрапити до парламенту, після чого в ситуацію втрутилася поліція.