У США офіцер Віндман подав у відставку через «залякування». Він був ключовим свідком в «Українагейті»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У США офіцер Віндман подав у відставку через «залякування». Він був ключовим свідком в «Українагейті»

Win McNamee / Getty Images

Експерт Білого дому з національної безпеки Александр Віндман — ключовий свідок у розслідуванні імпічменту президента США Дональда Трампа — заявив, що йде у відставку через «передбачуване знущання, залякування та помсту». Про це повідомляє The Washington Post.

Віндман вирішив піти з армії, а не йти до Національного військового коледжу, де була запланована його наступна посада. Армійські високопосадовці дали йому зрозуміти, що є сили, які працюють проти його просування в армії.

«За допомогою кампанії залякування і помсти президент Сполучених Штатів спробував змусити Віндмана зробити вибір: між дотриманням закону або приємним президентом. Між читанням клятви або захистом його карʼєри. [...] Патріотизм Віндмана коштував йому карʼєри», — сказав адвокат офіцера Прессман.

У своїй заяві під час публічних слухань з приводу імпічменту Трампа Віндман надав «переконливі докази» того, що президент, начебто, повʼязав військову допомогу з початком розслідування щодо колишнього віцепрезидента Джо Байдена — його суперника на президентських виборах від демократів. Також під час свідчень у Конгресі Віндман заявив, що в стенограмі розмови Трампа та Зеленського відсутні окремі фрази.

У лютому 2020 року його звільнили з Ради нацбезпеки й перевели до армійського департаменту.

Минулого місяця The Washington Post повідомляла, що останніми тижнями урядовці були стурбовані тим, що Білий дім спробує перешкодити Віндману стати полковником.

  • У вересні 2019 року американські ЗМІ повідомили, що працівник розвідки США, обробляючи телефонну розмову Трампа з «іноземним лідером», яким міг бути президент Володимир Зеленський, подав скаргу своєму керівництву. Його стурбували окремі висловлювання Трампа, які можна тлумачити як тиск на українську сторону з метою змусити розпочати розслідування проти сімʼї Джо Байдена — прямого конкурента Трампа на наступних виборах президента США. Син Байдена Хантер працював у компанії Burisma ексміністра екології часів Януковича Миколи Злочевського.
  • 24 вересня через цей скандал у США оголосили про початок процедури імпічменту Трампа.
  • 25 вересня Білий дім опублікував стенограму розмови між президентами України та США.
  • 5 лютого 2020 року Сенат виправдав Трампа в справі про імпічмент.