Угорщина пожалілася Зеленському на сміття з карпатських річок — не в змозі впоратися

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Угорщини Янош Адер закликав президента України Володимира Зеленського допомогти вирішити ситуацію із забрудненням Тиси, яку після паводків у Карпатах наповнили пластикові відходи.

Угорський президент підкреслює, що влада не може впоратися з очищенням від цих відходів. Лист, адресований Зеленському, опублікували на сайті Адера, повідомляє Reuters.

Такий самий лист щодо забруднення іншої найбільшої річки в Угорщині — Сомеш — направили президенту Румунії Клаусу Йоганнісу.

«Розчаровує той факт, що забруднення Тиси відходами не зменшилося і що воно несе тривалу загрозу крихкій екосистемі річки», — заяв Адер у листі Зеленському і попросив його допомогти вирішити проблему.

Угорський президент підкреслив, що вони вже не в змозі впоратися з купами сміття, які «надходять у неймовірній кількості». Адер підкреслив, що така ситуація «не гідна європейських стандартів».

Адер вказав у листі, що із середини червня влада вивезла 938 кубометрів відходів з Тиси — за об’ємом це приблизно вісім вантажних критих вагонів.

У Зеленського поки не відповіли на лист угорського президента.

  • У західних областях України кілька днів вирувала негода. Через сильні дощі місцеві річки вийшли з берегів, прорвали дамби та попідтоплювали населені пункти. Найбільше від негоди постраждали три області: Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська. Також підтоплення були в Тернопільській, Львівській та Вінницькій областях.
  • Унаслідок повеней підтопило 14 456 будинків у 342 населених пунктах.