У Кремлі пообіцяли відповісти на британські санкції у справі Магнітського

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Кремлі обіцяють відповідь Великій Британії на запроваджені санкції через смерть аудитора Сергія Магнітського у 2009 році.

Про це заявив речник російського президента Дмитро Пєсков, передає ТАСС.

«Ми можемо тільки шкодувати в звʼязку з такими недружніми кроками. Зрозуміло, що буде діяти принцип взаємності і якихось відповідних рішень в тому обсязі, в якому це відповідатиме інтересам Російської Федерації», — зазначив він.

Справа Магнітського

Сергій Магнітський був керівником відділу податків та аудиту компанії Firestone Duncan, яка надавала юридичні послуги, зокрема фонду Hermitage Capital Management. У 2008 році його заарештували за звинуваченням у корупції. У фонді Hermitage Capital повʼязують кримінальне переслідування Магнітського з тим, що він розкрив схему розкрадання з російського бюджету 5,4 мільярда рублів, до якого були причетні працівники правоохоронних органів.

Він несподівано помер в ізоляторі «Матросская тишина» в Москві. Захист заявляв, що йому не надавали необхідну медичну допомогу, а правозахисники звинуватили в його смерті лікарів і силовиків.

У грудні 2012 року США ухвалили закон, відомий як «Список Магнітського». Він передбачає санкції проти чиновників, відповідальних за порушення прав людини та основ правосуддя в Росії. У відповідь на це рішення в Росії прийняли так званий «закон Діми Яковлєва», який заборонив американцям всиновлювати російських сиріт.

  • ЄСПЛ улітку 2019 року зобовʼязав Росію виплатити €34 тисячі родині Магнітського.
  • Прокуратура Росії порушила кримінальну справу проти британського фінансиста Вільяма Браудера. Його звинувачують у створенні злочинного угруповання, а ще — в отруєнні юриста Сергія Магнітського «диверсійною отрутою».