Росія підозрює британського фінансиста Браудера в отруєнні Магнітського

Дата:
Росія підозрює британського фінансиста Браудера в отруєнні Магнітського

Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images

Прокуратура Росії порушила ще одну кримінальну справу проти британського фінансиста Вільяма Браудера. Тепер його звинувачують у створенні злочинного угруповання, а ще — в отруєнні юриста Сергія Магнітського «диверсійною отрутою». Про це повідомляє Інтерфакс.

Російські слідчі припускають, що британський фінансист очолює злочинну групу, яка активно працює з 1999 року. Генпрокуратура РФ стверджує, що компанії, через які фінансист незаконно перераховував кошти, були виявлені у всій Європі. Браудера збираються оголосити в міжнародний розшук, а його майно — заарештувати.

Вільям Браудер — засновник і генеральний директор фонду Hermitage Capital Management, який з 1995 по 2006 роки був одним з найбільших на російському ринку

Браудера також підозрюють у причетності до смерті соратників Магнітського: Октая Гасанова, Валерія Курочкіна та Сергія Коробейникова. Їх смерті розслідуються як вбивство. «Магнітського та інших могли отруїти диверсійними хімічними речовинами зі сполуками алюмінію», — зазначили у прокуратурі РФ.

Це вже не перша справа, яку заводять в Росії проти Браудера. У 2013 році суд визнав його винним в ухиленні від сплати податків, Браудера заочно засудили до кількох тюремних термінів. Сам фінансист стверджує, що в Росії його переслідують тому, що він розкрив корупційні схеми російських силовиків.

Сергій Магнітський був керівником відділу податків та аудиту компанії Firestone Duncan, яка надавала юридичні послуги, зокрема й фонду Hermitage Capital Management. У 2008 році його заарештували за звинуваченням у корупції. Він несподівано помер в ізоляторі «Матроська тиша» в Москві.

У 2012 році США прийняли закон, відомий як «Список Магнітського». Він передбачає санкції проти чиновників, відповідальних за порушення прав людини і основ правосуддя в Росії.