«Результати негативні». У «Слузі народу» незадоволені роботою податкової та митниці за нових керівників

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Народний депутат від «Слуги народу», глава фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев розкритикував результати роботи податкової та митної служб за нових керівників. Але додав, що відповідальність за їх призначення взяв на себе міністр фінансів Сергій Марченко.

Про це Гетманцев заявив в інтерв’ю LIGA.net.

«Міністр взяв на себе відповідальність [щодо звільнення колишніх керівників податкової та митниці — Сергія Верланова і Максима Нефьодова], чекаємо від нього результату. Якщо у нього будуть позитивні результати — переможців не судять. Якщо результати негативні, а ми зараз, на жаль, бачимо негативні результати, то таке рішення викликає дуже багато питань», — наголосив Гетманцев.

Щодо результатів роботи податкової, то Гетманцев зазначає скорочення надходжень порівняно з 2019 роком і значне зниження плану.

«План був сильно скоректований, а індикативи знижені з 31 млрд до 21,3 млрд. Питання до міністра фінансів: хіба економіка країни впала на 30%? Ні. Чому таке зниження? Звичайно, простіше вимагати у ДПС перевиконання плану на 10% — до речі, ця задача не виконана у червні, якщо до цього зменшити його на 30%. Порівняно зі старими індикативами, невиконання плану становило 15%. […] У червні ми знову (як у травні) бачимо зменшення надходжень (26,7 млрд з 28 млрд у 2019 році, хоча робочих днів у червні 2020 року більше на 10%). […] Повний провал роботи зі спиртом, надходження від якого впали, хоча ще в березні та квітні перевищували планові в 7 і 5 разів відповідно», — навів цифри Гетманцев.

При цьому він наголосив, що на митниці ситуація ще гірша. «Планові показники також були зменшені на 30%, але навіть ці плани митниця не виконала у травні. У червні зменшений план був виконаний, однак це менше, ніж за аналогічні місяці за команди Максима Нефьодова. Нас не влаштовував Нефьодов тим, що не міг припинити сірий імпорт і виконати плани надходжень? Це правда. Але навіщо ж робити ще гірше? Сірий імпорт іде, бюджет отримує менше, системної роботи з митною вартістю немає: на різних митницях товар розмитнюється за різною вартістю. Крім того, ми маємо зрив термінів щодо реформи митниці. При роботі Нефьодова робилося хоча б це», — додав Гетманцев.