В Росії журналістку засудили за «виправдання тероризму». Це перший подібний вирок у країні

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Росії журналістку засудили за «виправдання тероризму». Це перший подібний вирок у країні

Svetlana Prokopyeva / Facebook

Суд у російському Пскові визнав винною у «виправданні тероризму» журналістку «Радіо Свобода» Світлану Прокоп’єву. Приводом до розслідування послужила публікація авторської колонки, у якій Прокоп’єва роздумує щодо причин теракту з боку підлітка, який підірвався у відділку ФСБ і поранив кількох службовців у 2018 році.

Про це повідомляє BBC.

Військовий суд назначив Прокоп’євій штраф у розмірі 500 тисяч рублів, хоча прокурор вимагав шестирічного ув’язнення і заборони займатися журналістською діяльністю протягом чотирьох років. Це перший вирок за статтею про «Публічне виправдання та пропаганду тероризму» в Росії за текст, опублікований у ЗМІ.

Думки Прокоп’євої з приводу теракту, який здійснив 17-річний анархіст Михайло Жлобицький, вперше прозвучали у ефірі радіо «Эхо Москвы» у листопаді 2018 року, а потім вийшли текстом у виданні «Псковская лента новостей».

Журналістка висловлювала припущення, що дії Жлобицького, який підірвався на вибуховому пристрої в архангельскому відділку ФСБ, поранив трьох службовців і загинув сам, могли бути спровоковані державною політикою Росії.

Прокоп’єва не визнає своєї вини і вважає, що її справа — це «банальна помста ображених силовиків». На її переконання, об’єктом критики ЗМІ завжди була і буде держава — «система влади з апаратом примусу, здатним стати інструментом масових репресій», про що вона розповіла в останньому слові на суді.

За словами прокурора, журналістка діяла з метою суспільного визнання тероризму й хотіла спровокувати початок «суспільно-небезпечних наслідків».

Аудіозапис і текст Прокоп’євої виявив Головний радіочастотний центр, чиї програми фіксують використання слів «терорист» і «вибух». За вимогою Роскомнагляду текст був видалений зі ЗМІ, а редакції, що спершу заявляли, що не узгоджували ані запис, ані публікацію, сплатили штраф. Вже після цього, в лютому 2019 року, Слідчий комітет Росії відкрив проти журналістки кримінальне провадження.

У суді експерти сторони обвинувачення заявили, що Прокоп’єва знайшла у діях анархіста Жлобицького «благородні мотиви» та «високі цілі», про що не згадується в її тексті, а в якості доказу «виправдання тероризму» додали вирвану з контексту частину речення. Незалежні експерти ж знайшли у тексті журналістки засудження теракту як такого.

У ході розгляду справи на підтримку Прокоп’євої у Москві та Пскові проводили мітинги журналістів, які розігнала поліція. Підозрювану підтримували керівники різних ЗМІ, окремі політики, міжнародні правозахисні організації та навіть члени президентської ради з прав людини.

Після вироку, як повідомляє Meduza, журналістське об’єднання «Синдикат-100» закликало до скасування вироку Прокоп’євої, який назвали покаранням за професійну діяльність і попередженням іншим журналістам.