Омбудсмен Денісова: Українських політвʼязнів у російських колоніях змушували голосувати за поправки до Конституції РФ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Українських політв’язнів, яких утримують в російських колоніях, а також в анексованому Криму, змушували голосувати за поправки до Конституції РФ.

Про це у своєму Facebook написала уповноважена із прав людини Людмила Денісова.

«Отримала інформацію, що керівництво деяких установ системи Федеральної служби виконання покарань Росії змушує українських політвʼязнів голосувати на всеросійському референдумі, оскільки вважає їх громадянами Росії», — заявила вона.

Також Денісова повідомила, що до тих політв’язнів, які відмовлялися голосувати, застосовували психологічний тиск.

  • Голосування в Росії тривало з 25 червня по 1 липня. Останній день голосування навіть оголосили неробочим. Після опрацювання усіх протоколів за поправки висловилися 77,92% тих, хто прийшов на голосування. Проти проголосували лише 21,27%.
  • За Конституцією Росії, Путін не може брати участі у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволять обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року.
  • Через пандемію коронавірусу місця для голосування дозволили розмістити на відкритому просторі. У деяких випадках росіяни голосують за поправки у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі. У Кремлі згодом відповіли на повідомлення ЗМІ.