Єврокомісія: Незалежність Нацбанку — загальна умова надання Україні €1,2 мільярда допомоги

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Єврокомісія: Незалежність Нацбанку — загальна умова надання Україні €1,2 мільярда допомоги

Westend61 / Getty Images

Європейська комісія, коментуючи відставку Якова Смолія з посади голови Національного банку, нагадує, що незалежність НБУ є загальною умовою отримання €1,2 млрд макрофінансової допомоги.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

«Переговори про конкретні політичні заходи в рамках програми макрофінансової допомоги для України тривають. У проєкті меморандуму про взаєморозуміння, який зараз погоджують, міститься загальна вимога щодо відданості української влади незалежності центрального банку», — заявили у Єврокомісії у відповідь на запит видання.

У Брюсселі нагадали, що дотримання незалежності регулятора є вимогою всіх програм МВФ. Євросоюз виділяє макрофінансову допомогу лише тим країнам, які мають чинну програму з Міжнародним валютним фондом. «Єврокомісія чекатиме на оцінку ситуації з боку МВФ», — додали у Єврокомісії.

  • В Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади, про що неодноразово говорив Володимир Зеленський. Там зазначили, що дискусії щодо діяльності НБУ не повинні мати «політичного забарвлення», яке негативно позначиться на незалежності Нацбанку.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський вже зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади глави Національного банку України.
  • У «Слузі народу» повідомили, що одним із кандидатів на посаду нового очільника Нацбанку є голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко.
  • Профільний комітет Ради підтримав відставку Смолія.