Разумков доручив комітетам терміново розглянути відставку Смолія. На голосування в Раді питання можуть винести вже завтра

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Разумков доручив комітетам терміново розглянути відставку Смолія. На голосування в Раді питання можуть винести вже завтра

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики і Комітету з питань економічного розвитку невідкладно розглянути подання про відставку голови Нацбанку Якова Смолія.

Про це Разумков заявив на засіданні Ради, повідомляє «Укрінформ».

«Прошу невідкладно 2 липня у межах предмету відання Комітету фінансової, податкової та митної політики розглянути кадрові питання та подати в установленому порядку пропозиції для розгляду на засіданні парламенту», – зазначив Разумков.

Таке ж доручення від голови Ради отримав і Комітет з питань економічного розвитку.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив у коментарі «РБК-Україна», що Верховна Рада може відправити Смолія у відставку в п’ятницю, 3 липня.

Видання пише, що сьогодні Смолій провів зустріч з керівниками українських банків. Там розповів про причини своєї відставки і систематичний політичний тиск, який здійснюється на НБУ.

  • 1 липня очільник НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Причиною він вказав «систематичний політичний тиск».
  • В Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади, про що неодноразово говорив Володимир Зеленський. Там зазначили, що дискусії щодо діяльності НБУ не повинні мати «політичного забарвлення», яке негативно позначиться на незалежності Нацбанку.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський вже зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади глави Національного банку України.
  • У «Слузі народу» повідомили, що одним із кандидатів на посаду нового очільника Нацбанку є голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко.